2024. prilis 26. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Vendégünk a német nagykövet asszony 2009. szeptember 06.
Jeles vendég látogatott el, Dorothee Janetzke-Wenzel magyarországi német nagykövet személyében kedden kora délután a III. Béla Gimnáziumba.
A nagykövet asszony - akit elkísért férje is - hivatalos célból járt a Bélában, ugyanis átadta az iskolában mûködõ DSD nyelvvizsgaközpont hivatalos akkreditációját. Dorothee Janetzke-Wenzel Polgár László igazgató úrnak adta át a helyi sajtó és a képzésben résztvevõ tanárnõk jelenlétében a partnerségrõl szóló táblát, mely az intézmény bejáratához kerül majd.
A folytatásban az igazgatói irodában Polgár László röviden bemutatta a III. Béla Gimnáziumot, a résztvevõ tanárnõket, illetve a DSD nyelvképzés történetérõl is szólt. Ezek szerint 1997 óta zajlik ez az egységes európai nyelvtanítás az intézményben, és a 2001/2002-es tanévben vizsgáztak az elsõ diákok, akik ebben a képzésben részt vettek. Eddig összesen mintegy 250 tanuló tett sikeres felsõfokú, Deutsche Sprache Diploma-t érõ nyelvvizsgát, amellyel jól járnak, hiszen a felsõoktatási felvételihez egy nagy segítséget jelent. Akik ezt a fajta nyelvi képzést választották, némileg többet tanulnak Németország történetérõl, kultúrájáról, gazdaságáról. A tanárok számára is kedvezõ, hiszen évente két alkalommal is részt vesznek továbbképzésben.
A nagykövet asszony kérdésre kiderült, hogy a Bélába járó 718 gyerek majdnem fele angolul tanul elsõ nyelvként, 30 százalékuk németül, ezt követi az olasz és a francia. Az elmúlt tanévben 130 tanuló érettségizett, ebbõl 126-an kívántak továbbtanulni, akik közül mindössze 1 fõ nem nyert felvételt... A "kedvenc" irányultságok: közgazdaság, jog, bölcsészet, illetve mostanában a mûszaki terület is. Fõ célpontok: ELTE, SZTE, PTE. Az iskolában a fõ sportágak az atlétika és a kosárlabda (tavasszal a lánycsapat országos bajnok lett), valamint újabban a röplabda is.
A jóhangulatú beszélgetésen túl kölcsönösen megajándékozta egymást Dorothee Janetzke-Wenzel és Polgár László, illetve a tolmácsi feladatot ellátó Orháné Koósz Anna tanárnõ is kapott egy könyvet a nagykövettõl, majd az igazgató úr körbevezette a vendégeket az intézményben.
Forrrás:HÍRTÉR Z.L. írása