2022. oktber 03. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2022     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


Hongkongból érkezett új diákunk 2022. oktber 03.

AFS Hungary Nemzetközi Csereprogram Alapítvány keretében ebben a tanévben egy hongkongi diáklány érkezett iskolánkba, hogy kortársaival együtt tanuljon és ismerkedjen a magyar kultúrával. A 18 éves Wing Yan Chau (becenevén Ivy) már nyár végén hazánkba utazott, és mivel bajai fogadócsaládjának lánya bélás, így ő is intézmény tanulója lett. A magyar nyelvvel még csak most ismerkedik, ezért angolul kommunikál mindenkivel. Egyéni tanrendjét mentora, Hodovánné Billibók Tünde angol szakos nyelvtanár állította össze nagyon körültekintően, hogy több évfolyam óráin tudjon részt venni. A diákok nagy örömmel fogadták érkezését, és segítik őt a mindennapokban. Ivy elkezdte a magyar nyelv tanulását, és szépen beilleszkedett a fogadó családja és az iskola életébe.
Az AFS olyan programokat kínál diákok számára, melyek külföldön 3-tól 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesznek lehetővé. A programok idejére a fiatalok fogadó családoknál kerülnek elhelyezésre és életkoruknak megfelelő iskolába járnak. Több mint 30 ország közül választható célország, mivel az AFS nemzetközi szervezetében a világ minden kontinensén vannak partner tagországok.


Részletek >>

Ajánló 2022. szeptember 29.

Segíthetsz a bajba jutott állatoknak 2022. szeptember 29.

Nyelvi parti 2022. szeptember 26.

A Nyelvek Európai Napja alkalmából ma a Bajai III. Béla Gimnázium idegennyelvi munkaközössége nyelvi napot szervezett, mellyel céljuk az iskolában tanulható nyelvek népszerűsítése volt. A nap során a diákok számos lehetőséget kaptak az általuk tanult idegen nyelvek használatára. A délelőtt folyamán az óraközi szünetekben a nyelvtanárok csevegésre várták a diákokat, akik bátorságukért cserébe sütit, csokit vagy teát kaptak. Délután nyelvi partival folytatódtak a programok. A 4-6 fős csapatok egy hét állomásból álló nyomozáson vettek részt, melynek során változatos feladatok segítségével kellett kideríteniük, hogy melyik országban járnak. Ehhez szükségük volt angol, német, francia, olasz vagy éppen orosz nyelvismeretükre, de a horvát vagy spanyolt nyelvtudásukat is kamatoztatni tudták. A jó hangulatú, közel 80 diákot megmozgató esemény a nemzetek táncával zárult.
Részletek >>

Futott a Béla 2022. szeptember 26.

Az idei Rotary Sulikezdő Futáson több bélás diák is rajthoz állt. A felhívásra könnyű résztvevőket toborozni, hiszen jó érzés a mozgás öröme, és szeretünk segíteni másokon, illetve részt veszünk a szervezésben is. A 9.C osztály tizenhét tanulója vett részt a megmozduláson szombat délelőtt. A kocogó, sétáló diákok, szülők, tanárok (Bartha Adrienn, Kovács Hanga, Döményné Dobosi Lejla) büszkén tapsolták meg a dobogós helyezést elért bélás diákokat.


Gyermek (2009-2010 születettek) 2700 m.
1. Bognár Petra 7.A
Serdülő (2007-2008 születettek) 2700 m.
Lányok
1. Kádár Napsugár 9.D
2. Surján Kata 9.A
3. Csibi Júlia 8.A
Fiúk
1. Csanyik Balázs 8.A
3. Kisberki Máté 9.C
Ifjúsági (2005-2006 születettek) 5400 m
2. Kádár Menta 10.D
3. Pankovics Kíra 12.D


Részletek >>

Gólyaavató 2022. szeptember 24.

Gólyáink életében ezen a héten egy fontos esemény zajlott. A hagyományoknak megfelelően „III. Béla király” avatta őket bélás diákká. Köszönjük a szervezőknek a műsort! A fotókat Tóth Zoltán (11.B) és Jekl Tamás (10.C) készítette.
További fotók.

Ajánló 2022. szeptember 20.
Bélás diákjaink népes csapata júniusban Baja testvérvárosában, Argentanban járt. Élménybeszámolójuk a Bélap diáklap honlapján olvasható.

Megyei döntő iskolánkban 2022. szeptember 19.

Gimnáziumunkban rendeztük meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Bács-Kiskun megyei fordulóját. Az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Kazinczy-díj Alapítvány, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése és Sátoraljaújhely Város Önkormányzata támogatásával meghirdetett versenyt idén immár 50. alkalommal indították útjára. A Bajai III. Béla Gimnáziumban megrendezett megyei döntőn erős mezőnyben a következő eredmény született:


Gimnáziumi kategória:
I. hely: Salánki Villő (Kecskeméti Katona József Gimnázium, felkészítő tanára Tóthné Pintér Kinga)
II. hely: Juhász Hanna (Kecskeméti Református Gimnázium, felkészítő tanára: Márton Eszter)
III. hely: Tóth Hanga Katalin (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, felkészítő tanára: Varga Györgyi)
Szakgimnáziumi, szakiskolai kategória:
I. hely: Vörös Adrián (Kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum), felkészítő tanára: Pozsonyiné Jámbrik Zsuzsanna).
Gratulálunk!


Részletek >>

„Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!” 2022. szeptember 18.

(Walt Disney)

Megálmodtuk és segítséggel meg is valósítottuk a 9. C osztály álmát. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy sok minden mellett az osztálytermek felújítására sincs pénz. Összefogással mégis sikerült a B épület egyik osztálytermét kifesteni, a parkettát „házilag” rendbe tenni, lakkozni széppé varázsolni. Ebben segítette az iskolát a Bajai Tankerületi Központ, a Tajga-Depo Kft., valamint a Frank és Társa Kft. Köszönet a támogatásokért, felajánlásokért!

Arnóczki János


Bélás tanár a XXII. Nemzetközi Puskin pályázat díjazottjai között 2022. szeptember 18.

A pályázatot 2000 óta minden év januárjában Moszkva Kormánya és a Rosszijszkaja Gazeta írja ki a külföldön orosz nyelvet oktató tanárok számára, és évente 50 pályamunkát díjaz. Hagyományosan a díjazottak névsorát Puskin születésnapján, az orosz nyelv napján teszik közzé, a díjátadó ceremóniára Moszkva alapításának évfordulóján kerül sor.


Idén 25 országból 332 esszét bírált el a rangos zsűri. Pongó Csilla, a Bajai III. Béla Gimnázium tanárának pályamunkája bekerült az 50 nyertes pályázat közé.Részletek >>

Versenyeredmény 2022. szeptember 18.
A Gödöllőn megrendezett asztalitenisz U15 aranyfokozatú ranglista versenyen bravúros játékkal Frank Sánta Erik 8.A
Szabó Lénárddal párosban második helyezést ért el.
Gratulálunk!

Bélások a Tv2-n 2022. szeptember 15.
2022.09.17-én 12.00-kor iskolánk csapata a Zöld Gömb - Vertikál Kupa vetélkedőn látható a Tv2-n.
A csapattagok: Birkás Dóra (11.B), Blank Berta (10.C), Kovács Kristóf (11.D), Kleisz András (10.C).
Felkészítő tanár: Masa György.
A csapatvideó elkészítéséhez technikai támogatást nyújtott Réti Attila.
HAJRÁ BÉLÁSOK!
Szurkoljunk nekik a döntőbe jutáshoz!
Túrázz velünk! 2022. szeptember 11.

Versenyeredmény 2022. szeptember 08.

Intézményünk két diákja, Beréti Nóra Anett és Romsics Lilla (7.A) a nyár folyamán a LanguageCert nyelvvizsgaközpont által szervezett B2-es szintű „Short Story Writing„ (rövid történetírás) versenyen vettek részt. A hat héten át tartó versenyen a 13. életévüket már betöltött diákok vehettek részt. Ennek kisdiákjaink éppen megfeleltek, hiszen a hetedik osztályt végezték el.
Tanulóink szép eredményeket értek el: Beréti Nóra Anett második, Romsics Lilla a negyedik helyen végzett. A verseny során a két bélás diák hasznos tapasztalatokkal gazdagodott, melyek a későbbiekben a B2-es nyelvvizsga íráskészség részének sikeres teljesítését segíthetik. Felkészítő tanáruk: Hodovánné Billibók Tünde.


Gratulálunk!

Pénzügyi tudatosság elősegítése a Bajai III. Béla Gimnáziumban 2022. szeptember 07.


A játék a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium munkatársai segítségével az NTP (Nemzeti Tehetség Program) segítségével valósult meg.