2022. december 04. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2022     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


Írásbeli felvételivel kapcsolatos fontos információk az általános iskolai 6. és 8. osztályos tanulóknak és szüleiknek 2022. november 16.
Tisztelt Szülők!
Megjelent a középfokú felvételi eljárás központi írásbeli felvételire való jelentkezés űrlapja.
Kérem, hogy akik a Bajai III. Béla Gimnáziumba szeretnének majd felvételizni, 2022. december 2-ig töltsék ki és juttassák el iskolánkba aláírva ezt az űrlapot (szerkeszthető változat).
Felhívom figyelmüket, hogy ez a jelentkezés csak a január 21-én 10 órakor megtartandó írásbeli felvételire vonatkozik, így nem jelenti a Bajai III. Béla Gimnáziumba szóló felvételi kérelmet! Utóbbi jelentkezési lapot 2023. február 22-ig kell majd benyújtani a későbbiekben.
A most mellékelt jelentkezési lappal (nyomtatható változat) tehát az írásbeli felvételire jelentkeztetik gyermeküket, és mivel a Bajai III. Béla Gimnázium felvételi eljárásában kötelező teljesíteni az írásbeli felvételit (max. 100 pontot jelent a 200 összes felvételi pontból), kérem nyújtsák be iskolánkba személyesen a titkárságunkra, vagy e-mailben kozpontiirasbeli@bajabela.hu címre.
Segítségül:
Az űrlap 3-as pontjához:
Az iskola neve: Bajai III. Béla Gimnázium; címe: 6500 Baja Szent Imre tér 5.; OM azonosító száma: 027938 (az első 6 négyzetbe írandó)
Az űrlap 2-es pontjához:
Mellékelem a bajai és környékbeli általános iskolák szükséges adatait. Amennyiben valamely iskola adata nem szerepel, a titkar2@bajabela.hu címünkön érdeklődhetnek.

Egy szülői aláírás elegendő az űrlapon, mivel ez a jelentkezés még nem iskola váltást jelent.
Ügyfélkapus benyújtás lehetősége: https://ejel.kozfelvir.hu/
Baja, 2022. november 16.

Arnóczki János igazgató

Nyílt nap a Bajai III. Béla Gimnáziumban 2022. november 16.
Intézményünk ’Kóstolj bele a Bélába!’ címmel november 12-én megtartotta nyílt napját, amelyen több mint száz diák vett részt. A klasszikus nyílt órák látogatása helyett az iskola tanárai az érdeklődőket egy modernebb, interaktív feladatokkal színesített programmal várták. A résztvevők nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel végezték a feladatokat. A szervezési munkálatokból a bélás diákok is kivették a részüket, így lehetőség nyílt arra, hogy kicsik és nagyok közvetlenül beszélgessenek az iskolai életről.
A játékos programokkal párhuzamosan az intézmény vezetősége tájékoztatót tartott, kiemelve, hogy az iskolánk fő törekvése a teljesítményképes tudás biztosítása és a diákok eredményes felkészítése a kétszintű érettségi vizsgára. A végzősök továbbtanulási aránya kimagasló: a felsőoktatási intézményekbe való bejutás eredményességi mutatója az elmúlt 10 évben 88-99 % között volt.
A gimnáziumba való bejutás feltétele a felvételi eljárást megelőző központi írásbeli vizsgán részvétel, melyre való jelentkezés határideje: 2022. december 2. A vizsga időpontja 2023. január 21. 10:00 óra (szombat).

Intézményünk várja sok szeretettel azokat a jó képességű, kitartó diákokat, akik szeretnek és akarnak is tanulni, akik értékes tudásukat szakmailag megalapozott tanári közösségtől kívánják megszerezni, és sikeres felvételivel neves felsőoktatási intézmények falai közé bekerülni.Részletek >>

Meghívó 2022. november 16.

A képre kattintva elérhetők a részletek.

Ünnepi díszben 2022. november 16.
Ünnepi díszbe öltözött a gimnázium épülete, hála a szülők, diákok összefogásának. Elkészült a hagyományos adventi naptár is. Minden tanítási napon egy adott osztály kap egy feladatot, és ha megoldják, természetesen „kinyithatnak egy ablakot”, azaz megkapják a nekik készített hóembert.
Advent idején szeretnénk a gimnázium ablakait is adventi naptárrá alakítani. Minden nap újabb és újabb karácsonyi díszbe öltözött, számozott ablakot lehet majd megkeresni.
Bízunk benne, hogy sikerül az adventi készülődéssel mindenkinek örömet szerezi.

Tanulásmódszertan: Hogyan támogathatjuk gyermekeink sikeres tanulmányait? 2022. november 16.
Az elmúlt héten szülői kezdeményezésre előadást tartott Deutsch Szilvia iskolapszichológus a beérkező osztályokban tapasztalt tanulási problémákkal és nehézségekkel kapcsolatban. A tájékoztatón Steingartné Molnár Mária reál tantárgyakkal, Lusztig Ágnes idegen nyelvi tárgyakkal és Jakab József humán tárgyakkal kapcsolatos tapasztalatait és javaslatait osztotta meg a szülőkkel.
Kérjük, hogy akinek nem volt lehetősége jelen lenni ezen a tájékoztatón, de szeretne gyermekének segítséget nyújtani a kezdeti kudarcok elkerülésében és a hatékony tanulási stratégiák elsajátításában, jöjjön el az utolsó alkalommal megrendezésre kerülő tájékoztatóra. Időpontja: 2022. december 8. 17 óra, nagyelőadó.

Faültetés 2022. november 16.
Az elmúlt tanévben iskolánk csapata bejutott a VándorViadal országos döntőjébe. Minden döntőbe jutott csapat az Országos Erdészeti Egyesület felajánlásának köszönhetően, választhatott egy földlabdás fát. A kezdeményezés célja, hogy fokozottan hívják fel az emberek figyelmét a természet szeretetére és a környezetünk óvására. Mi kocsányos tölgyet kértünk, ami csütörtökön megérkezett. Az ültetésre ma délelőtt ünnepélyes keretek között került sor a Szent Imre téren, a Bajakert segítségével. A csapat, akik kiharcolták a döntőbe jutást: Soós Nóra (12. B), Czinege Zóra (12. B), Kovács Kristóf (11. D) és Gottlieb Gábor (11. D).

Versenyeredmény 2022. november 16.
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara az idén tizedik alkalommal rendezte meg a Bakonyi Bitfaragó Bajnokság elnevezésű országos középiskolai programozási csapatversenyt.

Az országos döntőig több körben kellett webprogramozási feladatokat megoldaniuk a jelentkezőknek, amelyekhez a szükséges ismereteket a szervezők által összeállított segédanyagokból sajátították el. Valamint mentor segítségét is kérhették. Az első négy forduló megmérettetései után a döntőben a legjobb 8 csapat mérkőzött meg egymással. Iskolánk volt az egyetlen, amelynek csapata csak lányokból állt. A 7 órás döntőben egy okosotthont modelleztek, majd megoldásukat a verseny zárásaként prezentálták.

Csapatunk, melynek tagjai: Birkás Dóra 11. B, Glocker Hedvig 11. A és Kertész Panna 11. A a 7. helyet szerezte meg. Felkészítő tanár és mentor: Daka Mónika.
Gratulálunk!
Versenyeredmény 2022. november 16.
SsangYong Hungarian Masters 2022. IFI kis kör 120cm-en Bencses Réka 11. D Ariana Z nyergében 1. helyezett lett.
Gratulálunk!

Közlemény 2022. november 16.
Baja Város Polgármesteri Hivatal tájékoztatása lapján közöljük a 2023. január 1-től érvényes étkezési térítési díjakat.

Túraajánló 2022. november 15.

Versenyeredmény 2022. november 13.
A 9-12. osztályosok számára megrendezett iskolai helyesírási versenyen a népes mezőnyben a következő helyezések születtek:
1. Steiner Letti (9.C), tanára Schmélné Janotka Ilona
2. Szabados Géla (9.D), tanára Schmélné Janotka Ilona
3. Mikó Márta (9.B), tanára Haász Gyöngyi.
Steiner Letti győzelmével kiérdemelte, hogy ő képviselje iskolánkat az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei fordulójában.

Gratulálunk!

A fotón balról jobbra: Mikó Márta, Steiner Letti, Szabados Géla.

Várunk nyílt napunkra 2022. november 12.


Szavazzunk Virág Tiborné Tanárnőre! 2022. november 11.

A neves Prima-díj kategóriagyőztese gimnáziumunk matematika-kémia szakos tanára, Virág Tiborné lett. A meghirdetett tíz kategória egyike, a Magyar oktatás és köznevelés kategória díj nyertese. Virágné tanárnő szakmája iránti elhivatottsága, profizmusa és a diákok iránti szeretete 2022-ben egyedülálló elismerést kapott. A fődíj elnyerésében a lakosság szavazata számít, amit november 19-ig naponta egyszer ezen oldalon leadhatnak.A 2003 óta minden évben kiosztott Prima Primissima díj területi díjának jelöltjeire indoklással is alátámasztott ajánlások érkeznek vállalkozóktól, cégvezetőktől és neves közéleti személyiségektől. A megye minden részéből száznál is több jelölt neve érkezik be a VOSZ (Vállalkozók és munkáltatók országos szövetsége) megyei elnökségéhez. A több fordulós jelöltválasztás után a VOSZ kiválasztja azt a tíz jelöltet, akik már kategóriájuk kizárólagos győztesei. Utolsó lépésként, az elnökség arra kéri a megye lakóit, hogy adják le szavazataikat arra a jelöltre, akit a legalkalmasabbnak tartanak a Prima-díj három fődíjára. A 2022. november 25-én Kecskeméten megrendezésre kerülő gála során egy közönségdíjat is kiosztanak a szavazatok alapján.Továbbképzés a bélában 2022. november 11.
A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet tanárképzésének adott otthont ma iskolánk. Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna, a gimnázium tanára által szervezett programon az intézmény tanárain kívül a város, és a város környéki települések tanárkollégái is részt vettek. A Zachor Alapítvány munkatársai, Mezei Mónika és Vida Nárcisz a kétórás képzésben a videóinterjúk oktatásban való felhasználásáról, az IWitness oktatási portál felületén való tájékozódásról és az oktatási portálon található változatos tanítási témákról beszéltek. A pár perces személyes történetek videói, helytörténeti információk (forrása: Vizuális Történelmi Archívum) alkalmasak arra, hogy történelem, etika, magyar vagy osztályfőnöki órán komplex forrásként is működjenek. A képzés egy digitális tanulási modullal zárul ( IWalk) november 18-án, amely kifejezetten történelemórákhoz kapcsolható. A képzést jó hangulat és érdeklődés kísérte.

Új lehetőség a bélás vízi táborozásra 2022. oktber 17.
A Petőfi-szigeten lévő bélás csónakház a diákok mezőgazdasági munkájának felajánlásából épült meg a nyolcvanas években. Osztályok, kisebb csapatok használták ki a kenuzás lehetőségét, azonban ez mostanra feledésbe merült. A túrakenuzás népszerűsítését segítheti elő az a felajánlás, amit a gimnázium két egykori tanára, Dr. Hegedűs József és felesége, Csöpi néni tett. Öt darab túrasátorral gyarapították az iskola turisztikai egyesületének „vagyonát”. Így lehetőség nyílik arra, hogy nyáron akár egyszerre 14 diák is induljon többnapos dunai túrázásra.
Köszönjük a felajánlást.