2024. mrcius 19. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek, Információk


Sítábor 2024. mrcius 19.
2024. február 21-26. Ez a dátum sok bélás diák számára a téli kikapcsolódást jelentette. Az idén is Ausztriában jártak a síelők, minden időjárási körülményt kipróbálhattak: köd, napsütés, szakadó hó.

Így a Gerlitzen Alpe csúcsait friss hó borította a sítábor harmadik napjától. A haladó tudásúak élvezték a pályákat, és a kezdők is megszerették ezt a sportot.

Tartsatok velünk jövőre (is)!


Szép nyugdíjas éveket kívánunk! 2024. mrcius 18.
Március 18-án két nyugdíjba vonuló kollégát búcsúztattunk. Csarudzsicsné Aranka 18 évig, Horváthné Zsuzsi 22 évig volt gimnáziumunk kiváló dolgozója. Nyugdíjas éveikhez kívánunk sok pihenést, boldogságot, jó egészséget és tartalmas időtöltést!





Akkor és Most 2024. mrcius 18.
Az Akkor és Most portrésorozat 7. adásában Lusztig Ágnes vendége Varga György református lelkipásztor, Szeremle független polgármestere, aki az iskola tanulója volt 1987-1991 között. Osztályfőnőke Kósa Pál volt.
Bácsalmási születésű, a sport szeretete és a versenyszellem már gyermekkora óta meghatározó szerepet töltött be életében, így bélás évei alatt a Magyar Köztársaság jó tanuló-jó sportoló díját is elnyerte és a mai diákolimpiának megfelelő országos kosárlabda bajnokságon tagja volt az akkor első helyen végzett bélás csapatnak.
Szeremlére református lelkészeként került 1998-ban, 2007 óta a község polgármestere.
A portré során nagy hangsúlyt kap a bélás közösség összetartó ereje és az önismeret fontossága a diákok pályaválasztásában.

Bringázz velünk! 2024. mrcius 18.

Versenyeredmény 2024. mrcius 18.
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójába jutott Bogarak nevű csapatunk, melynek tagjai: Barabás Áron, Hirth Hanna, Jaber Dániel és Gyenis Márkó.
Felkészítő tanáruk: Sziegl Hajnalka
Gratulálunk!


Március 15. 2024. mrcius 15.
A március 15-ei megemlékezés műsorát idén az iskola 9. évfolyamos diákjai készítették. Külön köszönet a kisfilm szellemi alkotójának és fő szervezőjének, Fonyódiné Patyi Mónikának.


Versenyeredmény 2024. mrcius 13.
Újabb sikereket értek el diákjaink matematika tantárgyból. A Megyei Matematikaversenyen 3. helyezést ért el Gyenis Márkó 11.D osztályos tanuló, felkészítő tanára Gottlieb Gábor és 5. helyezett lett Hársch Adrián 7.B osztályos tanuló, felkészítő tanára Steingártné Molnár Mária. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

A második idegen nyelv tanulása gátolja a kognitív öregedést 2024. mrcius 13.
Ez a tételmondat hangzott el a XIV. Regionális újlatin/latin és orosz nyelvi kiejtési verseny megnyitó beszédében. A versenyt a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának második idegen nyelv munkaközössége szervezi a francia, latin, olasz, orosz és spanyol nyelvet második idegen nyelvként tanuló középiskolás diákok számára. A versenyen 6 megyéből mintegy 80 versenyző vett részt.
A Bajai III. Béla Gimnázium második idegen nyelvi kínálata igen gazdag. A diákok az angolon és a németen kívül az úgynevezett „kis nyelvek” (francia, olasz, orosz, latin) közül is választhatnak, és évtizedek óta kiváló eredményeket érnek el regionális és országos versenyeken. Ezúttal az alábbi eredmények születtek:
Francia nyelv:
Soós Anna (12.B) - 1. helyezés (tanára: Mészáros Miklós)
Olasz nyelv:
Dobosi Dorina (11.C) - emléklap (tanára: Illésné Turai Zsuzsanna)
Vörös Emma (11.B) - különdíj (tanára Banga-Burány Teréz)
Orosz nyelv:
Varga Benjámin Erik (12.C) - 3. helyezés (tanára: Pongó Csilla)
Gratulálunk!



Részletek >>

Országos Grafikus Programozási Verseny 2024. mrcius 12.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara 1998 óta minden évben grafikus programozási versenyt hirdet. Már a kezdetektől iskolánkban gyűlnek össze Bács-Kiskun megye déli részéből a második, területi fordulóba jutott diákok. Ez idén sem volt másképp. A regionális versenybizottság elnöke korábban, iskolánkban hosszú ideig tanító Lepres András volt. Tőle ezt a feladatot évekkel ezelőtt iskolánk egyik informatika tanára, Sziegl Hajnalka vette át.
A regionális versenybizottság elnökénél gyűlnek össze az első fordulóból továbbküldhető vizsgadolgozatok, ő javítja felül ezeket és gondoskodik a 2. forduló megszervezéséről. A forduló lezajlása után kijavítja a tanulók megoldásait, majd az eredményeket továbbítja az országos versenybizottságnak. A verseny lebonyolításában rendszergazdánk, Birkás Attila is tevékenyen részt vesz. Előkészíti a géptermet és elhárítja a verseny közben fellépő műszaki hibákat. Szerencsére erre az idén sem volt szükség.
A területi versenyfordulóra idén március 8-án került sor. Iskolánkból 8 tanuló jutott be, de közülük többen sajnos nem tudtak részt venni a megmérettetésen. Rajtuk kívül egész Dél-Bács-Kiskun vármegyéből érkeztek még versenyzők.
Iskolánkból a 2. fordulóba jutott tanulók:
Kleisz András (11.C), Prohászka Bálint (11.C) – Felkészítő tanár: Daka Mónika
Soós Bence (10.B) – Felkészítő tanár: Gottlieb Gábor
Hajdú András (8.A), Béla Miklós (10.B), Gottlieb Gergely (10.B), Rozmanitz Ádám (9.B), Geiger Csanád (10.B) – Felkészítő tanár: Sziegl Hajnalka

bélások verseny közben

Részletek >>

Versenyeredmény 2024. mrcius 11.
A Bendegúz Akadémia matekÁsz Matematikai tanulmányi versenyén a vármegyei fordulóban 3. helyezést ért el Hársch Adrián 7.B osztályos tanuló, aki továbbjutott az országos döntőbe és 5. helyezést ért el Lajdi Horka 7.A osztályos tanuló. Felkészítő tanáruk Steingártné Molnár Mária.
Az országos döntőbe évfolyamonként minden vármegyéből és a határainkon túlról az 1. helyezettek, Budapestről a 2 legjobb, és további 10 az országban legjobb eredményt elérő versenyző juthatott, függetlenül lakhelyétől. Adriánnak gratulálunk és további sikeres versenyzést kívánunk.

Nőnap 2024. mrcius 08.


Március 8-án délelőtt Németh Zoltán (10. C) és Barabás Áron (11. D) segítségével a DÖK nőnapi meglepetéssel készült, így kívántak minden érintettnek boldog nőnapot!

Versenyeredmény 2024. mrcius 07.


Versenyeredmény 2024. mrcius 05.
A Pécsi Orosz Központ és aPécsi Tudományegyetem Orosz Filológia Tanszéke esszépályázatot hirdetett az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. Idén a középiskolásokon és az egyetemistákon túl felnőttek is pályázhattak. Tőlük érkeztek a legnagyobb arányban pályaművek.

A zsűri értékelése szerint a magyar nyelven megírt dolgozatokra általánosan jellemző volt az önálló témafeldolgozás, a család vagy az életút tapasztalatainak, adottságainak leírása, elemzése.

Iskolánkból Jekl Tamás 11. C osztályos tanuló 3. helyezéséért vehetett át a díjkiosztó ünnepségen oklevelet és ajándéktárgyakat.

Gratulálunk!


Részletek >>

Versenyeredmény 2024. mrcius 04.
Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntő Gyula, 2024. február 29. – március 2.

Bács- Kiskun vármegyét és iskolánkat Steiner Letti 10. C osztályos tanuló képviselte az országos verseny végső, harmadik megmérettetésén. Implom József születésének 125. évfordulója alkalmából 125 diák mérte össze tudását az országból, illetve a határokon túlról. A tanulóknak először tollbamondást kellett írniuk, majd laptopon helyesírási feladatokat megoldaniuk. Letti, bár nem ért el dobogós helyezést, szépen szerepelt, jó eredményeket ért el. Felkészítő tanára Schmélné Janotka Ilona volt.
Gratulálunk!


Versenyeredmény 2024. mrcius 04.
Édes anyanyelvünk verseny

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny iskolai fordulójában a következő eredmények születtek:
1. Béla Miklós (10.B)
2. Reiner Petra (10.D)
3. Csóka Bíborka (10.B)
Mindhármuk tanára Haász Gyöngyi.
Gratulálunk!

A fotón balról jobbra: Csóka Bíborka, Béla Miklós, Reiner Petra.