2024. mjus 04. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


CARE projekt - Portugália 2011. november 20.

2011. október 10-én a gimnázium õt diákja és két pedagógusa Spanyolország és Lengyelország után Portugáliába utazott a harmadik projekttalálkozó helyszínére.
A legutóbbi találkozót megelõzte a tanulók intenzív munkája a kijelölt feladatokon Bakainé Páli Noémi tanárnõ és Réti Attila tanár úr irányításával illetve segítségnyújtásával. Bemutatkozó filmet készítettek Baja városáról és az iskoláról, valamint az ott folyó munkáról. Kiemelten kezelték azokat a területeket, melyeken az iskola életében jelentõs változások történtek a projektmunka kapcsán; ilyen például a szelektív hulladékgyûjtés.
A csapat összeállította az anyagot egy Portugáliában készülõ kiállítás számára. Ennek témája a májusban rendezett CARE-nap volt. Minden iskola látványos formában számolt be az általa rendezett nap tevékenységeirõl. A bélások képeket, a napról készült filmet, grafikonokat, diákok által készített rajzokat felhasználva mutatták be a nagy sikerû, környezettudatos viselkedésre tanító napot.
A harmadik feladat egy film készítése volt, melynek kritériumait még a lengyelországi találkozón egyeztették. Ennek témája az ökológiai lábnyom, melynek értékérõl a CARE-napon készült felmérés. A filmet a diákok Réti Attila tanár úr segítségével készítették el, hangsúlyozva a magyar életvitel sajátosságait.
A gyerekek az utazás elõtt felvették a kapcsolatot vendéglátóikkal, így a megérkezéskor már szinte ismerõsként üdvözölték egymást. A vendéglátás magas színvonala is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek rendkívül jól érezték magukat. A munka során az elõzetesen elkészített anyagokkal nagy sikert arattak, az ott kapott feladatok elvégzése során pedig aktívan dolgoztak, melyben nem kis szerepe volt annak, hogy nyelvtudásuk olyan szintû, hogy akadály nélkül tudtak kommunikálni a nemzetközi csoportokban végzett feladatok során.
A munka mellett természetesen lehetõség nyílt a térség megismerésére is. Sokat kirándultak, megkóstolták a tradicionális ételeket, és persze rengeteget beszélgettek angolul.
A találkozó során olyan kapcsolatok, barátságok szövõdtek, melyek a továbbiakban is lehetõséget adnak az angol nyelv használatára, egymás kultúrájának, szokásainak jobb megismerésére. Mindezek által a gyerekek segítséget kaptak ahhoz, hogy felnõttként sikeres európaiak lehessenek.
A következõ és egyben záró találkozó februárban lesz Olaszországban, ahová egy új csapattal, új lehetõségek reményében utaznak a résztvevõk.