2024. jlius 16. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Nagyváradon versenyeztünk! 2024. mjus 15.
Az idei tanévben április 24-28 között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont a Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A Kárpát-medencéből közel 200 versenyző mérte össze tudását. Érkeztek versenyzők Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből (Partiumból), Délvidékről és az anyaországból. A covidos éveket leszámítva, 1992 óta minden évben megrendezésre kerül ez a verseny olyan céllal, hogy a Kárpát-medence magyar anyanyelvű diákjai összemérhessék matematikatudásukat. A helyszíne évenként változik oly módon, hogy minden páros évben valamely határon túli magyarlakta területen szervezik meg, páratlan években pedig a versenyeken résztvevő magyarországi iskola valamelyike. Idén jubilált a verseny, hiszen ez volt a sorban a 30.
Iskolánkat két tanuló képviselte, a 10. évfolyamosokat Csóka Bíborka a 11. évfolyamosokat pedig Gyenis Márkó. A négyórás versenyen, évfolyamonként hat gondolkodtató feladatot kellett a résztvevőknek megoldaniuk. A feladatonkénti javításban a kísérő tanárok is kivették a részüket, de a végső eredményre és sorrendre, csak az utolsó napi eredményhirdetésen derült fény. Braun Adrienn tanítványa, Csóka Bíborka különdíjban részesült, amiért tanulónknak, és felkészítő tanárának is szívből gratulálunk.
Az ötnapos rendezvény nem csak a matematikáról szólt. A vendéglátók részletes, érdekes városvezetéssel bemutatták Nagyvárad nevezetességeit, történelmét. Kirándulásra is elvittek bennünket, ahol megtekintettük Bihar megye kulturális és természeti örökségei közül Nagyszalontát, a Mézgedi cseppkőbarlangot és a magyarremetei Árpád-kori templomot.
A közös együttlétek lehetőséget biztosítottak arra, hogy jobban megismerhessük az egyes országok matematika tanításának sajátosságait, kapcsolatok alakuljanak ki a külhoni és az anyaországi diákok és tanárok között.