2024. prilis 29. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Szalagavató 2023. oktber 18.
A Bajai III. Béla Gimnázium szalagavató ünnepségének idén is a Bajai Színházterem adott otthont október 20-án 16 óra 30 perckor.
A szalagavató manapság a középiskolás évek meghatározó eseménye, az első jele annak, hogy a ballagó diákok hamarosan elhagyják az iskolát. Már ősztől ez tartja lázban a végzős diákokat: a lányokat a szalagavató ruhák kiválasztása, a fiúkat pedig leginkább a tánc izgalma. Ezek az életképek mind hozzátartoznak a végzős léthez, éppen ezért tegyünk egy kis kitérőt, és nézzük meg, hogy honnan is ered a szalagavató szokása.
Nem is gondolnánk, de a szalagavató bálok hagyománya majdnem kétszáz éves múltra tekint vissza. Az első feljegyzések szerint 1830-ban, Selmecbányám (Szlovákiában) rendezték az első ilyen eseményt. Azokban az időkben még „valetálás” volt a neve ennek a hagyománynak, ami a latin „Valete” szóból eredően annyit jelentett: „Éljetek boldogul!”
A feltűzött szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, amelyet a végzős diákok szíve fölé, az elválás szimbólumaként tűznek fel.
Az intézmény 130 végzős diákjának teltházas, ünnepélyes szalagtűzését az intézményvezető köszöntője és a tizedik évfolyam színvonalas műsora előzte meg. Majd ezt követte az esemény fénypontja, a gondosan begyakorolt lépések bemutatása: az osztálytáncok. Hangsúlyosan kiemelendő, hogy a szalagokat feltűző és a táncokban is résztvevő osztályfőnökök energiát és időt nem sajnálva biztosították diákjaikat támogatásukról a szervezés folyamán, akik név szerint a következők: Arnóczkiné Kiss Margit (12.A), László Erika (12.B), Gál Krisztina (12.C) és Borbély Zoltán (12.D).
Az est folytatásaként a végzős diákok osztályfőnökeikkel és az őket tanító tanárokkal együtt ünnepeltek a Malom rendezvényteremben megtartott szalagavató bálon.
Az intézmény köszönetet mond a gondos szervezésben résztvevő minden diáknak, tanárnak és a stúdió munkatársainak.
A közölt képek a Fénygépész jóvoltából láthatóak.