2024. prilis 19. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Bélások Marosvásárhelyen 2023. mjus 14.

A Bajai III. Béla Gimnázium és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Marosvásárhelyi Református Kollégium közötti testvériskolai kapcsolat már igen hosszú múltra tekint vissza.

A „Határtalanul!” program az idei tanévben csak az általános iskolás korosztályra vonatkozott, ezért más forrást kellett keresni a cserekapcsolat folytatásához. Arnóczki János igazgató úr közbenjárásával ezt az anyagi hátteret sikerült megteremteni, a mostani látogatás fő támogatója a Gajdócsi Alapítvány volt.

Az utazásra május 10. és 15. között került sor. Ez az írásbeli érettségik ideje, ami tanítási szünet az iskolában, így a diákoknak nem kell az iskolai tananyagot pótolni. Az idei csereprogramon harminchárom tanuló és három tanár vett részt. A diákok között voltak, akik már az előző évben is jártak Marosvásárhelyen, és az idén is nagyon szívesen csatlakoztak a csoporthoz.

A program három részből tevődött össze. Az első rész az iskolai kapcsolat, melynek keretében a bajai diákok tanítási órákon vettek részt a fogadó diákok órarendje szerint. A második rész Marosvásárhely kultúrájának és történelmének megismeréséről szólt. Egyrészt vezetett városnéző séta alkalmával fedeztük fel Marosvásárhely értékeit, illetve egy egész napos kirándulás keretében a környék nevezetességeit kerestük fel. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan természetes volt, hogy Fehéregyházát és Segesvárt válasszuk úti célnak. A harmadik rész pedig a családi program. A diákok családoknál laktak, kicsit bekapcsolódtak a mindennapi életünkbe, és egy napot közös kirándulással töltöttek el.

Miért hasznos ez a kapcsolat? A résztvevő diákok véleménye alapján a következő gondolatokban lehet összegezni:

· Jó volt fél év után viszontlátni a cserediákom.

· Új, életre szóló barátságokat kötöttem.

· Láthattam a felújított testvériskolát, Marosvásárhely és környékének szépségeit.

· Örülök, hogy láthattam: az ott élő magyarok büszkék magyarságukra és kitartanak mellette.

· Öt napra egy nagyon befogadó és kedves család tagja lehettem.

A cserekapcsolat a kölcsönösség jegyében zajlik. Ezért ősszel, október elején várjuk Bajára a marosvásárhelyi diákokat. Reménykedünk abban, hogy a „Határtalanul!” program ránk vonatkozó megszűnése nem lesz akadálya annak, hogy ez meg is valósuljon.

Daka Mónika, Haász Gyöngyi, Gottlieb Gábor

kísérőtanárok