2024. mjus 08. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


FRANCIA – NÉMET KVÍZ 2022. mjus 09.

Áprilisban összesen húsz 10. ill. 11. évfolyamos bélás diák vett részt a budapesti Goethe Intézet és a Francia Intézet által közösen meghirdetett online vetélkedőn.
A versennyel azokat az iskolákat kívánták megszólítani, ahol német és francia nyelvet egyaránt tanulhatnak a diákok. A négy főből álló csapatok (2 francia és 2 német nyelvet tanuló diák) egy feleletválasztós online kvízt töltöttek ki, amely összesen 37 kérdést tartalmazott a német és francia gasztronómiáról, kultúráról, nyelvről, földrajzról, történelemről vagy éppen az Európai Unióról. A kvízben a kérdések két nyelven szerepeltek, a csapattagok ezért közösen dolgoztak a kérdések megértésén és megválaszolásán. Ezzel a kezdeményezéssel a két kulturális központ a többnyelvűséget illetve a sokszínű és sokrétű Európa eszméjének népszerűsítését szerette volna támogatni. (A közös német-francia kulturális projekteknek egyébként is nagy hagyománya van, lásd pl. az ARTE, eredetileg kétnyelvű televíziós, de mára többnyelvű és multimediális európai kulturális csatornát.)
A versenyre országosan 280 csapat regisztrált. Iskolánkban három nyelvtanár (Balykó Noémi – német, Mészáros Miklós – francia és német, valamint Saághyné Frémer Jusztina – francia) fogott össze a toborzáshoz, így öt csapatot sikerült indítani a vetélkedőn. Közülük három az első ötven között végzett:
15. hely Csíkos Mónika, Kispál Kamilla (11.D francia) és
Molnár Zsófi, Strobán Karina (11.D német)
32. hely Mezző Emma, Nievel Flóra (11.D francia) és
Balaton Szonja, Diósi Diána (11.C német)
41. hely Mészáros Ildikó, Soós Anna, (10.B francia) és
Dági Beatrix, Mikó Ágota (10.B német)

A versenyzők felkészítő tanárai voltak még Keresztesné Kubovics Margit (farncia), Sárközi Andrea és Döményné Dobosi Lejla (német).
Érdekesség, hogy az első ötven helyezett mindegyike 36 és 32 közötti pontszámot ért el, de a kvíz műfajára jellemzően a gyorsaságnak döntő szerepe volt a végső sorrend kialakulásában.
Reméljük, a vetélkedőből is hagyomány lesz, hiszen a részt vevő diákoknak tetszett a kétnyelvű csapatok, ill. kérdések ötlete, valóban érdekesnek találták a feladványokat, és élvezték a kooperatív versengést.
A vetélkedő résztvevői közül sokan egyébként a Baja – Argentan testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően hamarosan élőben is elmerülhetnek a francia nyelv szépségében.