2024. prilis 23. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Bélások Baden-Württembergben 2018. oktber 12.
Az idei tanévben második alakalommal kerül sor cserelátogatásra a Bajai III. Béla Gimnázium és a waiblingen melletti Friedensschule-Neustadt iskola diákjai között. A két intézmény 2016-ban vette fel a kapcsolatot egymással. A program célja az angol és német nyelvi ismeretek alkalmazása, fejlesztése, valamint a másik ország kultúrájának megismerése.
A szervezés már tavasszal megkezdődött és a technika vívmányainak köszönhetően a diákok már régóta leveleztek, chatteltek egymással, így szinte régi ismerősként köszöntötték egymást a személyes találkozáskor.
Szeptember 23-án 15 magyar diák utazott két kísérőtanárral (Döményné Dobosi Lejla és Keresztesné Kubovics Margit), menetrendszerinti járattal Stuttgartba / Waiblingenbe. Az éjszakai utazás fáradalmait gyorsan feledtette a lelelkes fogadtatás a neustadti vonatállomáson, ahonnan együtt mentünk az iskolába. Az igazgatónő köszöntését és az iskola bemutatását közös sportvetélkedő követte. Az első nap késő délután ért véget, amikor is végre haza mehetett mindenki a vendéglátó családjához. Minden nap remek programokon vehettünk részt; ellátogattunk Stuttgartba, a Mercedes-Múzeumba, és megcsodálhattuk a tartományi fővárost a Killesberg tetejéről. Bepillantást kaptunk a környék egyik leghíresebb péküzemének működésébe, ahol perecet is süthettünk. Andreas Hesky, Waiblingen főpolgármestere is fogadott bennünket, és örömét fejezte ki, hogy a testvérvárosi kapcsolat ezen a szinten is működik, hiszen a fiatalok jelentik a jövőt, és az idegen nyelv gyakorlása mellett nagyon fontosnak tartja, hogy megismerjük egymás országát, kultúráját, gondolkodását, és barátságok szövődjenek a részt vevők között. A kulturális programok mellett a legnagyobb sikert a tripsdrilli vidámpark aratta.
A csereprogram szeptember 27-én közös búcsúesttel zárult, ahol a német tanulók szülei is jelen voltak. Az estre magyar dalokkal, valamint magyar néptánccal készültek a bélások, ami lelkes fogadtatásra talált. Az utolsó napot a diákok 17.00 óráig a családokkal töltötték, majd könnyes búcsút véve egymástól indultunk haza, azzal a tudattal, hogy ha minden jól megy, akkor június első hetében mi látjuk vendégül a német diákokat. Addig is lehet e-mailezni, chattelni, fotókat cserélni.