2024. prilis 19. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Sikeresen indult az új bélás szervezésű regionális németverseny nyolcadikosoknak 2018. mjus 02.


Probier doch mal BIII!” azaz „Próbáld meg a BIII-at!” címmel először rendeztünk nyolcadik osztályosoknak szóló prezentációs németversenyt, melynek elnevezése a közismert nyelvi szintek és a Bajai III. Béla Gimnázium nevével való játékból született.
A találkozóra olyan bajai ill. tágabb környékbeli iskolákból hívtunk meg két-két tanulót, amelyek részt vesznek a B1 szintű (alapfokú) Deutsches SprachDiplom I nyelvvizsgára való felkészítésben, hiszen ezekben az iskolákban a németet tanuló nyolcadik osztályosok a vizsga szóbeli részében egy ötperces prezentációt is bemutatnak egy általuk választott, személyes érdeklődésüknek megfelelő témában. Úgy gondoltuk, érdemes lenne teret adni annak, hogy a legjobbak-legbátrabbak a sok munkával elkészült bemutatójukat és a felkészülés során elsajátított kompetenciáikat szélesebb közönség előtt is megmutathassák és összemérhessék. Mivel a DSD I program magyarországi központja a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, előzetesen egyeztettünk az MNÁMK főigazagtójával, Scherer Gabriellával, aki örült a kezdeményezésnek, sőt közvetítő szerepet vállalt az anyanyelvű zsűritag felkérésében.
Az április 24-én délután megrendezett versenyre hat iskola nevezte diákjait: MNÁMK, Szent László ÁMK, Vaskúti Általános Iskola, Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium, Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola és természetesen a Bajai III. Béla Gimnázium. A tizenkét versenyzőt rangos háromtagú meghívott zsűri kérdezte és értékelte: Gernerné Kemmer Rosemarie, az MNÁMK általános iskolai felső tagozatának igazgatóhelyettese, a DSD I központi szakmai koordinátora, Dörte Christensen, az MNÁMK gimnáziumának német igazgatója és Jaszenovics Sándor, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tanára, aki a DSD I szóbeli vizsgákon regionális szinten lát el elnöki feladatokat. A hallgatóság a versenytársakon és a felkészítő tanárokon kívül németet tanuló hetedikesekből valamint iskolánk érdeklődő felsőbb éves diákjaiból és tanáraiból állt. A megjelenteket Arnóczki János, gimnáziumunk intézményvezetője köszöntötte. Az érdekes témák – pl. Bűvös kocka, Michael Jordan – egy kosaras példakép, Életem egy mozaikcsaládban – mellett a versenyzők nyelvi felkészültsége és talpraesett fellépése illetve a zsűri barátságos és lelkesedő stílusa is hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők egy jó hangulatú és tanulságos délutánt tölthessenek együtt.
A magas színvonalú német nyelvtudást fontosnak tartó támogatóink jóvoltából minden versenyző ajándékkal térhetett haza, a díjazottak értékes jutalmakat nyertek, a résztvevőket frissítőkkel láthattuk vendégül. Az anyagi támogatás megszerzésében egykori Bélások is közreműködtek. A verseny külön értéke az iskolán belül és az intézmények között megvalósult együttműködés. Köszönet érte!


Íme a díjazottak, akiknek ezúton is még egyszer gratulálunk:
1. hely: Kovács Réka – Das Leben in Kufstein (MNÁMK)
2. hely: Balbach Noelle – EXO (Szekszárdi Dienes Valéria Ált. Isk.)
3. hely: Cséplő Réka – Das Leben in meiner Patchwork-Familie
(Mohácsi Kisfaludy Károly Gimn.)
Különdíjak: Csordás Kevin (8.B) – Meine Lieblingsbücher (Bajai III. Béla Gimnázium)
Gróf Bálint (8.B) – Zauberwürfel (Bajai III. Béla Gimnázium)
Mindketten Döményné Dobosi Lejla tanárnő tanítványai.
Balykó Noémi szervező tanár











Jutalom gyárlátogatás