2024. jlius 18. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2024     www.bajabela.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester


Bélap










E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Hírek - Információk


Viszockij-nap a Nemzeti Színházban 2016. mjus 30.

Részlet a Tolsztoj Társaság beszámolójából a Viszockij-nap elnevezésû rendezvényrõl, amelyen iskolánk orosz nyelvet tanuló diákjai is részt vettek: Kincse Csongor, Matics Bianka, Salamon Ákos Tóth Dorottya.
2016. május 17-én a Tolsztoj Társaság harmadik középiskolai közönségtalálkozójának apropóját a Nemzeti Színházban nagy sikerrel játszott, az orosz kultúra egyik ikonikus alakjáról, Vlagyimir Viszockijról szóló elõadás, a Ballada a két sebzett hattyúról adta. A Földes László Hobo írta s Vidnyánszky Attila rendezte darab megtekintése elõtt egyéb programokkal is vártuk a színház iránt érdeklõdõ diákokat. A teátrum munkatársa, Gál Andrea segítségével betekintést nyerhettünk a nagyközönség szeme elõl egyébként elzárt színházi terekbe, a jelmezraktáron és az öltözõkön át a színpadok mögötti „titkos” helyiségekig. A színházbejárás után a diákok Viszockij életrajzából és elõzetesen kiadott és tanulmányozott verseibõl iskolánként négyfõs csoportokban vetélkedtek egymással.
A közönségtalálkozón részt vevõ diákok és tanárok az elõadás megtekintése után a két mûvésszel szakmai beszélgetést folytattak. Itt a híres orosz bárdról való diskurzus után Hobo és Szûcs Nelli készségesen tárták elénk a darab keletkezésének történetét.
Az éjszakába nyúló program másnapján pedig megszületett a vetélkedõ eredménye is: ezúttal a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Mûvészeti Szakközépiskola tanulói bizonyultak a legjobbnak, akik jutalomként, egy szabadon felhasználható jeggyel a birtokukban 2016 végéig bármelyik elõadásra visszatérhetnek a Nemzeti Színházba.
(A teljes szöveg a Tolsztoj Társaság honlapján olvasható)