2020. november 25. 6500 Baja, Szent Imre tér 5.     1757-2020     www.bajabela.sulinet.hu Éber Sándor freskója  
Történetünk | Dokumentumok | Diákélet | Kapcsolataink | Iskolánkról elérhetőségünk

  RSS hírek
Webmester

Bélap


E-KRÉTA HELP

E-KRÉTA E-ÜGYINTÉZÉS

Horváth Cyrill
HORVÁTH CYRILL
(1865-1941)

Innsbruckban hittudományi ismereteket, Budapesten bölcsészetdoktori címet szerzett.

1890-ben a ciszterci rend frissen képzett pap-tanáraként került iskolánkba. Magyart, latint, görögöt, művelődéstörténetet, rendkívüli tárgyként franciát tanított. Rábízták az ifjúsági könyvtár és az önképzőkör vezetését is.

Tanári munkája mellett gazdag irodalomtörténeti munkásságot fejtett ki. Az 1891-es tanévzáró ünnepélyen olvasta fel Kedélyes elem a népdalokban című tanulmányát, a következő évi iskolai értesítő Codex-irodalmunk példái s a Példák könyve című fejtegetését tartalmazza. Bajai tanársága jelent meg Nemzeti irodalmunk és a reformáció (1891) és A magyar nemzeti irodalom története című műve. A város megbízásából ő szerkesztette a Tóth Kálmán emlékalbumot (Baja,1894).

1894-ben saját kérésére a ciszterci rend egri főgimnáziumába helyezték át. Néhány évvel később kilépett a rendből, és a sárospataki református kollégiumban vállalt tanári állást. Az általa szerkesztett Sárospataki Füzetek jelentős irodalomtörténeti vállalkozás volt.

Úttörő kutatásokat végzett a középkori irodalom területén. Főbb művei e tárgyban: Középkori magyar verseink (1921), Szent László legendáinak eredetéről (1928).


Vissza a tanárokhoz